Griekse olijfoliezeep
Een Grieks bedrijf dat
inmiddels al meer dan 60 jaar bestaat, maakt zeer zuivere olijfoliezeep, zonder
enige kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen of chemische substanties. De enige
toevoegingen aan deze authentieke Griekse zeep zijn zout, water en soda.
Ideaal bij een droog
huidtype!
Volgens Agno is deze
Griekse zeep zo goed dat er ook vlekken mee verwijderd kunnen worden uit
kwetsbare stoffen als bijv. zijde. Maar tevens zo neutraal dat de zeep ook zeer
geschikt is om de hond eens een goede wasbeurt te geven.
Wie had kunnen denken dat
een stukje Griekse olijfzeep zo veelzijdig kon zijn
De geschiedenis van de
olijfoliezeep
Er wordt gezegd dat, in de
tijd dat zeep nog niet was uitgevonden, de oude Egyptenaren zich insmeerden met
olijfolie wanneer zij zich wilden reinigen. De olijfolie bleef plakken aan het
vuil, waardoor het van de huid afgeschraapt kon worden. Andere oude volkeren in
Mesopotamië voegden soda toe aan olijfolie en ontdekten op deze manier de eerste
zeep.
Olijfolie wordt al
duizenden jaren gebruikt voor het maken van zeep. Olijfolie, net als alle andere
vetten of oliën, verandert in zeep na toevoeging van loog, vergelijkbaar met
soda. Gedurende de volgende eeuwen werd het proces om zeep te maken van
olijfolie verbeterd; er werden verschillende oliën gemengd met de olijfolie en
andere toevoegingen, zoals algen en mineralen werden gebruikt.
Een fabriek waar zeep
gemaakt werd van olijfolie werd geopend in Marseille in de 6e eeuw en in de loop
van de tijd volgden er meer fabrieken in Genua, Lissabon en Constantinopel (het
latere Istanbul). De kwaliteit van deze zeep was niet blijvend. Pas in 1792,
door het gebruik van een proces ontwikkeld door een Franse scheikundige, bleef
de puurheid en de kwaliteit van de zeep van kracht.
Het gevolg van deze
ontdekking was dat de Franse regering een patent uitriep over de zeep, “Savon de
Marseille” (zeep van Marseille), er op deze manier voor zorgend dat alle zeep
gemaakt werd volgens deze fabricage. Alleen de zeep die op deze manier
gefabriceerd werd kreeg een certificaat van puurheid.
De zeepfabrieken in
Marseille exploiteerden de olijfproductie in de Provence, Frankrijk voor de
fabricage. Maar als gevolg van rampzalige olijfoogsten in Frankrijk aan het eind
van de 17e eeuw, kwamen de Franse kooplui naar Kreta op zoek naar olijfolie,
waarmee ze de fabrieken in Marseille konden bevoorraden. Kreta was in die tijd
echter al bezet door het Ottomaanse Rijk.
Gedurende de 18e eeuw
verdubbelde de export van de hoeveelheid olijfolie van Kreta. De kwaliteit van
de geëxporteerde olijfolie was instabiel, en voor het grootste deel van de 18e
en 19e eeuw werd de olijfolie uit Kreta door Europese beoordelaars alleen
goedgekeurd voor het maken van zeep. De kwantiteit en de kwaliteit van de
Kretenzer olijfolie had verbeterd kunnen worden door geraffineerde technieken en
een verbeterde Ottomaanse administratie. Omdat de markt voor de olie
hoofdzakelijk voor de zeepfabrieken was, was er geen economische impuls voor
verbetering en werden zelfs de grove fabricagetechnieken als voldoende
beschouwd.
Hoewel de zeep, die van
olijfolie gemaakt werd, bekend was als de zeep van Marseille, was voor het
grootste gedeelte van twee eeuwen een groot deel van de industrie die olijfzeep
fabriceerde afhankelijk van de olijfolie van Kreta.
In dezelfde periode, de
18e en 19e eeuw, werd het maken van zeep een belangrijke industrie op Kreta,
Mytilini en in Volos, waarbij grote hoeveelheden geëxporteerd werden. De 45
zeepfabrieken op Kreta gebruikten 2.200.000 okas (een Ottomaanse hoeveelheid die
1280 gram inhoudt) olijfolie per jaar. Er werden grote schepen van 150 tot 170
ton gebouwd in Sfakia om de zeep naar Constantinopel, Thessaloniki, Smyrna en
Syrië te vervoeren.
Een bezoeker aan
Heraklion, Kreta in 1881 schreef:
“De zeepfabriek van
Heraklion maakt een heerlijk ruikende zeep. Linnen gewassen met de zeep van
Heraklion maakt niet alleen schoner dan een andere zeep, maar geeft het wasgoed
een prettige geur, terwijl er geen parfum gebruikt is bij het maken van de
zeep...”
De in Kreta gemaakte
olijfoliezeep
De Kretenzer of Griekse
olijfolie vormt nog steeds een goede basis om zeep te maken. Tegenwoordig zijn
er in Kreta nog steeds kleine familiebedrijfjes en olijfoliefabrieken die
olijfzeep maken. Alleen de mindere kwaliteit olijfolie wordt gebruikt voor het
maken van olijfzeep. Niet alleen omdat het goedkoper is, maar ook omdat de
substantie geschikter is om zeep van te maken.
Olijfzeep is zeer mild en
lang houdbaar. Het kan onverdund op iedere huidsoort aangebracht worden en zorgt
ervoor dat de vochtigheid in balans gehouden wordt en de elasticiteit behouden
blijft. Het is niet zo vreemd dat olijfzeep de huid zo goed verzorgt, omdat het
gebruik maakt van de natuurlijke vochtinbrengende werking van
olijfolie.
Olijfoliezeep met
kwaliteiten voor de gezondheid als wel als cosmetische
eigenschappen
Naast de olijfolie worden
er ook kruidenextracten (zoals tijm, rozemarijn, aloë vera, enz.) gebruikt, die
de natuurlijke en cosmetische doeleinden bevorderen.
Amalthia is echter een
bijzondere zeep. Hierin zijn extracten van de Urginea Maritime (een bolgewas)
gebruikt. Volgens de maker van deze zeep, vermindert de soort die gebruikt wordt
(één van de 50 soorten die op Kreta groeien) haaruitval. Bovendien is het goed
tegen roos en voor de gesteldheid en de verzorging van de huid, kortom de
algemene verzorging. Deze zeep wordt geëxporteerd naar verschillende landen
Ik moet zeggen olijfolie zeep doet wonderen, ik heb het gebruikt voor een schimmel die over men hele lichaam voorkomt met veel jeuk tot gevolg, na enkele weken was hij volledig weg. Moest nog iemand intresse hebben, hier is alvast een webshop met olijfzeep http://www.delicrete.com
BeantwoordenVerwijderen