9/19/2012


VERKOUDHEID

Het is zover: de snotvaling viert weer hoogtij nu de kille herfstdagen de kop opsteken. Met jaarlijks miljoenen verkouden mensen wereldwijd zou je denken dat we al lang perfect weten wat goed is om te drinken en te eten. Toch lijkt iedereen er anders over te denken. Wat werkt nu echt en wat laat je best links liggen?

De tips die hier volgen, werden geplukt uit het brein van Ilyse Schapiro, een diëtiste uit New York die goede en slechte voeding en drinken voor de verkouden medemens op een rijtje heeft gezet. Nog even een weetje: In Amerika alleen al zijn er jaarlijks meer dan een miljard snotvallingen, dat melden de National Institutes of Health.

Go H2O

Gehydrateerd blijven is belangrijk, die gouden raad is alvast geen fabeltje. Water helpt namelijk de slijmen te verdunnen. "Het spoelt alles weg", aldus Schapiro. Plat water zou het beste werken, maar uiteraard is thee ook een prima alternatief. Het verzacht een pijnlijke keel, pakt opgehoopt slijm mee aan en bevat bovendien bergen antioxidanten die dienst doen als infectiebestrijders.

Vergeet fruitsap

"Je wil geen dranken met toegevoegde suikers drinken. Extra suiker verhindert namelijk dat witte bloedcellen de infectie aanpakken", klinkt het. Hoewel fruitsap rijk is aan vitamine C, bevat het vaak heel wat suiker en calorieën.

Wie op zoek is naar een stevige dosis vitamine C, gaat best recht naar de bron. Eet een appelsien of een pompelmoes of pers een beetje citroen of limoen in je thee. Op die manier krijg je veel meer vezels binnen én alleen natuurlijke suikers. Voor wie geen zin zou hebben in citrusvruchten: vitamine C is ook rijkelijk aanwezig in rode paprika's en kool.

(Kippen)soep slurpen

De warmte werkt verzachtend en het is makkelijk te eten, ook wanneer je hongergevoel verdwenen is. Eén soort soep steekt er met kop en schouders bovenuit: kippensoep. Ook dit stokoude cliché blijft overeind met andere woorden. Kippensoep zou een ontstekingsremmende werking hebben die de infecties actief helpt te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten