9/20/2012

© Thinkstock.
Eten en diëten
 
Popcorn wordt al langer voorgesteld als een uitstekende snack voor diëters, want het bevat weinig calorieën. En volgens Amerikaanse wetenschappers is er nog een bijkomende reden om zorgeloos te genieten van de lekkernij. Popcorn zou namelijk meer gezonde antioxidanten bevatten dan groenten en fruit.
Antioxidanten - ook bekend als polyfenolen - hebben heel wat voordelen voor onze gezondheid. Ze helpen namelijk bij het bestrijden van schadelijke molecules, die onze lichaamscellen beschadigen.

Geconcentreerd
Wetenschappers van de University of Scranton stelden vast dat popcorn zeer veel van deze antioxidanten bevat. Bovendien zijn die erg geconcentreerd, omdat popcorn slechts 4 procent water bevat. De antioxidanten in groenten en fruit zijn veel meer verdund, omdat die kunnen bestaan uit 90 procent water.

Eén portie popcorn zou maar liefst 300 milligram van de gezonde antioxidanten bevatten. Ter vergelijking: één portie fruit bevat ongeveer 160 milligram, bijna de helft minder. Een opvallend detail: de hoogste concentratie aan antioxidanten werd aangetroffen in het knapperige omhulsel van de popcorn.

Vezels
En het blijft niet bij de antioxidanten, want popcorn bevat ook heel wat gezonde vezels. "Het is de enige snack die voor 100 procent bestaat uit onbewerkte volkorengranen", zegt onderzoeker Joe Vinson.

"Alle andere granen worden verwerkt en aangevuld met andere ingrediënten. Zelfs als muesli omschreven wordt als 'volkoren', dan betekent dit gewoon dat meer dan 51 procent van het product volle granen zijn, niet meer", weet hij.

"Popcorn daarentegen is goed voor meer dan 70 procent van de dagelijkse hoeveelheid volle granen. De gemiddelde mens neemt slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid op. Popcorn kan dat gat opvullen, en dan nog op een lekkere manier", aldus Vinson.

Vervanging?
De wetenschapper vindt dan ook dat popcorn veel meer respect verdient in de voedingswereld. "Het zijn nutritionele goudklompen!", vindt hij.

Toch is het geen goed idee om je dagelijkse vijf porties groenten en fruit helemaal te vervangen door popcorn. De snack bevat namelijk niet de essentiële vitamines en voedingsstoffen, die we wel in de groenten en fruit terugvinden.

Ten slotte merkten de wetenschappers ook op dat de gezondheidsvoordelen afhangen van de bereidingswijze van de popcorn. "Popcorn die je klaarmaakt in de microgolfoven bevat twee keer zoveel calorieën als 'luchtgepofte popcorn'", besluit Vinson.


MAAR OPGEPAST !!!!!!!!!!!!!!!!

Een Amerikaanse rechtbank heeft een man uit Colorado een schadevergoeding toegekend van maar liefst 7,2 miljoen dollar (5 miljoen euro) wegens een chronische longaandoening die bekendstaat als 'popcornziekte'. De man liep de ziekte op door het eten van magnetronpopcorn.
De jury was het heel snel eens met de aanklacht van de 59-jarige Wayne Watson. Ze vond dat zowel de fabrikant als de supermarktketen die de popcorn verkocht, allebei nalatig waren geweest. Ze hadden verzuimd op het etiket te melden dat een van de gebruikte ingrediënten, de smaakstof diacetyl, schadelijk voor de gezondheid was.

Eerste consument
Watson, die naar eigen zeggen dagelijks een portie van de beboterde popcorn at, was de eerste consument bij wie de ziekte werd geconstateerd. De longziekte is een aandoening die het ademhalen steeds moeilijker maakt. Genezing is volgens de advocaat van de Amerikaan niet mogelijk.


Bron HLN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten